Както Фермер.БГ писа в началото на Февруари, софтуерът за държавната помощ за земеделските производители за позлването на акциз за горивата за земеделие е изготвен и тестван, а вече са обучени и служителите, които ще работят с него. Развитие по въпроса обаче все още няма.

 

От Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) потвърдиха, че след проведена среща в МЗХ е станало ясно, че системата  за прилагане на помощта е проиграна за евентуални грешки. На срещата е станало ясно, че МЗХ има готовност за стартиране на процедурата, но сега трябва да се внесат в Парламента промените в Закона за подпомагане на ЗП и Закона за акцизите и данъчните складове. По думите на министър Мирослав Найденов Министерство на финансите бавят внасянето на Закона за акцизите, но ще съдейства за среща с Премиера.

 

Изплащането на акциза за горива за земеделие, на фона на форсмажорните разходи покрай кризата с наводненията, ще зависи от данъчните постъпления, които Министерство на финансите очаква да реализира през Март, бе мнението на отлично осведомен източник на Фермер.БГ от Правителството, пожелал анонимност.

 

Запознати с темата коментират, че по-сериозен проблем по отношение възстановяване акциза за горивата за земеделие всъщност е затруднението на България да докаже административно пред Брюксел, че няма да се извършват злоупотреби от страна на фермерите при възстановяване на акциза и че въпросните 70 млн. лв не са основния проблем пред МФ..