Субсидирането на земеделския сектор, както и усвояването на средствата  по ПРСР не се изпълняват според подписаното споразумение между Националната асоциация на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието и храните. Това заяви във Велико Търново за Fermer.BG председателят на зърнопроизводителите Радослав Христов. На засеадание на УС на НАЗ е взето решение, което ще бъде изпратено до премиера, с копие и до Валери Цветанов.


В документа е констатирано, че сроковете за плащането на субсидиите за единица площ не се изпълняват. Информацията за причините за неизплатените преки плащания е непълна и противоречива, а договореностите за ускорено  действие на мярка 121 от ПРСР не се изпълняват. Това води до масово недоволство в бранша и нетърпимост към некадърното управление на земеделския сектор.

Неизплатените средства на земеделците са около 230 милиона лева, каза Христов. Според него в условията на икономическа криза е престъпление да не могат да се усвоят средствата, които Европа ни дава. Напротив – МЗХ трябваше да направи всичко възможно, парите час по-бързо да влязат в сектора.

След изтичане на договорения срок на споразумението - 30 март, и след като НАЗ прояви достатъчно търпимост, Асоциацията вече няма да разполага с аргументи да апелира за толерантност от страна на производителите, каза още Христов. Отговорността за недоволството на всеки производител трябва да се носи от МЗХ и Министър-председателя, допълни той.

На въпрос да се очакват ли нови земеделски протести, Христов заяви, че ако най-късно до 12 март не бъдат изплатени директните плащания, ще се направи „експресно събиране” на УС на НАЗ, за да се обсъдят евентуални бъдещи протестни действия.

По повод публикация в медиите за това, че основната пречка за забавянето на преките плащания е застъпването на площите, Христов заяви, че от Разплащателната агенция нямат основание да се оправдават, тъй като има определен регламент. Според него, ако застъпването е до 3%, презастъпената част се отнема от общото заявление, а ако е повече от 3%, се умножава по две и се прибавя към застъпеното, след което отново се отнема от общото завление и се плаща на бенефициента.

Що се отнася до искането на оставката на земеделския министър от НАЗ коментираха, че това решение трябва да бъде взето от този, който го е поставил – т.е. отговорността е на Министър-председателя. „Той носи пряка отговорност и той трябва да реши дали този министър трябва да остане”, заяви Христов.

За предвидените в сряда протести на млекопроизводителите Христов коментира, че официално НАЗ няма да се включи, но много зърнопроизводители бяха категорични, че ще ги подкрепят и лично ще участват в протеста, насрочен за идната сряда от 12 часа пред Министерството на земеделието.