Национално изложение по овцевъдство ще се проведе през септември или октомври в Шумен, съобщи за Фермер.БГ Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). По думите на Чилингиров, в България вече има традиция за провеждането на Събор на овцевъдите около Гергьовден, а идеята на НОА е да има още един специализиран форум, който да събира овцевъди от цялата страна, техни колеги от чужбина и експерти от сектор Животновъдство.

 

„Искаме хората, които ще дойдат на изложението, от една страна да видят забележителностите на Шумен и региона, а от друга – овцевъдите от цялата страна да си „сверят часовниците“ и да обменят идеи помежду си“, сподели Чилингиров.

 

Той поясни, че националното изложение ще покаже породи овце по направления – ще се представят както автохтонни породи, така и културни породи животни. „Предвидено е изложените животни да бъдат обособени и в специализирани подраздели – млечно и месодайно направление“, допълни Чилингиров. НОА ще покани за участие в предстоящия форум изявени селекционери, които ще участват в деловата част на изложението.

 

„Идеята ни е да съберем на едно място младите зооинженери и зрялото поколение селекционери, които са създали много породи в България. Затова ще организираме кръгла маса, акцент в която ще е селекцията в овцевъдството“, научихме още в разговора с председателя на браншовата организация.

 

В проекта за национално овцевъдно изложение организаторите са включили и фолклорна част, която носи работно име „Овцевъдството през вековете“ и ще представи както бита и носиите, така и породите, отглеждани в регионите през вековете. Националното овцевъдно изложение в Шумен се организира по проект, разписан и защитен успешно от Националната овцевъдна асоциация пред МЗХ.

 

Цялостната програма на изложението предстои да бъде изработена. Националното овцевъдно изложение ще е в 3 дни, точните дати ще бъдат уточнени допълнително, заяви още бисер Чилингиров.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!