Водени от желанието за приемственост, сътрудничество, споделяне на опит и знания, редица земеделски стопани взеха участие  в Първия национален форум на младите. 
 
 
Инициативата се проведе в Аграрния университет в Пловдив и бе организирана от евродепутатът Владимир Уручев, Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ), Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) и Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).
 
 
Градът под тепетата събра в петък новото поколение фермери, отворени към иновационните технологии, приемащи предизвикателствата с усмивка. Форумът, на който Фермер.БГ бе официален медиен партньор, премина под мотото„Предай нататък“.
 
„За мен този форум е плод на четири годишни усилия - да открием и да покажем скрития потенциал на българския млад фермер и на българския агропредприемач. Да поставим началото на една своеобразна платформа, на която да работим заедно, защото проблемите, които са пред нас и пред младите са сериозни, значителни и искат сериозна работа. Този форум е от вас и за вас“, с тези думи евродепутатът Владимир Уручев откри мероприятието.
 
В рамките на събитието се проведе и Национален конкурс за млад фермер.
 
"Равносметката за мен е положителна. Постоянно нарастваме от година на година – и проектите, и участниците стават по-хубави, някъде по-мащабни, някъде много по-иновативни. Не е толкова трудно вече да откриеш талантливи млади фермери, занимаващи се със селско стопанство", сподели Уручев пред Фермер.БГ.
 
Един такъв млад фермер е Виктор Асенов. Той е от София и стопанисва 6 дка семейна оранжерия с краставици. Асенов е тазгодишният български победител на Националния конкурс за европейската награда за млади фермери. Земеделецът получи наградата за най-иновативен проект и ще мери сили срещу европейските си конкуренти. Нововъведението представлява QR код, който при сканиране ще предоставя пълна информация за всеки продукт – кога е започнат да се гледа, с какво е торен, с какво е пръскан и кога е набран.
 
 
Официален гост на проявата бе зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева. По думите й страната ни отчита тенденция за увеличаване на фермерите до 44 години през периода 2007-2013 г. Заедно с това България попада в топ 10 на страните, които отделят подпомагане за стартиращи бизнес начинания чрез Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 
 
По време на събитието стана ясно още, че много сериозно се обмисля повишаване на интензитета на инвестициите по Втори стълб от ПРСР до 75%, както и прагът на подпомагане да мине от сегашните 70 хил. евро на 100 хил. евро, коментира Марио Милушев, директор в Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия.
 
 
Млади, борбени и целеустремени млади хора – това улови камерата на Фермер.БГ. Форумът на младите несъмнено изпрати заявка за превръщане в традиционна платформа за обмяна на опит, знания и най-вече иновации.
 
"В това отношение ще трябва да поработим, за да видим как такива форуми могат да се правят по конкретна тема, в конкретните региони, да не са национални. Националният да си остане като традиция, това вече е да обединим абсолютно всички и да отидем на подготовката за следващо европейско ниво", обясни Владимир Уручев.