Национален протест на животновъдите ще се проведе при разклона за село Труд на АМ „Тракия”. Преди това всички представители на асоциации в земеделския сектор у нас ще се срещнат с премиера Бойко Борисов. След срещата, заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се присъединят към протестиращите фермери. Началото на протеста е в 12.00 часа.

Протестиращите искат да се започне незабавно прием на документи по програма Де Минимис. Искат още да се започне прием на документи за средствата, които са отпуснати от Брюксел като допълнително субсидиране на млечния сектор. Изплащане на неплатените за 2009 г средства на животновъдите по СЕПП, НД, НР1, НР2, агроекология и НДЖ 3, са сред исканията на животновъдите. Освен това те са категорични, че в сектор Животновъдство е необходима цялостна стратегия за управление, каквато в момента липсва.

Организаторите на протеста от Национална асоциация на животновъдите, Националната развъдна асоциация на млеко и месопроизводителите, Браншови съюз на животновъдите в България, Национална асоциация на млекопроизводителите, Съюз на овцевъдите и козевъдите в България, Съюз на животновъдите в България съобщават, че протестът ще е мирен и няма да се блокира АМ Тракия. Очаква се да се включат около 2000 – 3000 фермери от цялата страна.