От началото на годината до момента екипи на НАП са извършили над 35 000 проверки на рискови агростоки. Запечатани са 6 500 превозни средства, като са наложени са обезпечения за близо 1 млн. лв, информират от приходната агенция. Звеното е проследило движението на близо 450 млн. килограма рискови стоки, сред които плодове и зеленчуци, месо, захар, брашно, сухо мляко.

 

От средата на май инспекторите на НАП работят и по външните граници на страната съвместно с екипи на Агенция "Митници" и Българската агенция за безопасност на храните. На фискален контрол вече са подложени и лекотоварни превозни средства. Още в първите дни на съвместните проверки е разкрита и пресечена практика за превозване с микробуси на средно 400 кг зеленчуци "за лична употреба".

 

С наближаването на периода, в който ще се изнася зърнената реколта, предстои и затягане на режима на движение на камиони, железопътни композиции и кораби, превозващи зърно, допълват от НАП. В последните месеци са предотвратени над 100 случая, в които празни камиони напускат територията на страната,а в последствие е декларирано, че с тях е изнесена различна селскостопанска или промишлена продукция, за което е поискано възстановяване на ДДС.

 

До края на юни ще бъдат открити пунктове на пристанищата във Варна и Бургас, както и на ГКПП Калотина. Преките фискални ефекти от дейността в новите пунктове се очаква да достигнат 25 млн. лв. до края на 2014 година.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!