Земеделското министерство намери допълнителен финансов ресурс за секторите “Птицевъдство” и “Свиневъдство”. Тази година те ще бъдат подпомогнати с по 38 млн. лева, научи Агри.БГ.

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

След като стана ясно, че в актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. се отпускат пари за чувствителните сектори, както и за фермерите, пострадали от градушка, свиневъди и птицевъди реагираха остро.

“През последните 3 години така и не ни изплатиха сумите, които ни се полагаха. Сега сме пред фалити. Губим над 40 лева за реализирано прасе”, обясняват свиневъди в социални мрежи.

Въпреки че двата сектора не попадат в чувствителните и за тях не е предвидено подпомагане от актуализацията на бюджета, министерството успя да намери допълнителен ресурс.

Още 2 млн. лева за животновъдите по COVID-19 мярката

Фермерите от двата сектора трябва да получат още 23 млн. лева, които ще бъдат увеличени с още 3 млн. лева от резерв. Това означава, че птицевъди и свиневъди тази година ще бъдат подпомогнати с по 38 млн. лева по мярка "Хуманно отношение", научи Агри.БГ.

Новината обаче не успя да разсее емоциите на свиневъдите.

"Нотифицираните помощи за свиневъдите така и не бяха изплатени. Ние сме с едни 30 млн. лева назад. Това не е изплащане на допълнителни средства, това са ангажименти, които не са били спазени", коментират фермери пред Агри.БГ.