След като в четвъртък стана ясно, че парите за животновъдите по COVID-19 мярката ще бъдат орязани с близо 7 млн. лева, в събота зам.-министър Крум Неделков съобщи пред Агри.БГ, че е намерен допълнителен ресурс.

Слънчогледът не отстъпва от високите си цени

“Добавяме още 2 млн. лева за животновъдството. Това е неусвоен ресурс от приключили схеми за подпомагане. По този начин средствата по Ковид-19 мярката стават 37 млн. лева”, съобщи зам.-министър Неделков за Агри.БГ.

Той добави, че това няма да се отрази на останалите браншове. Подпомагането за секторите плодове и зеленчуци остава 29 млн.лева, а сектор “Пчеларство” ще получи 5 млн.лева.

В събота зам.-министър Неделков, заедно със служебния ресорен министър проф. д-р Христо Боузков участваха в официалното откриване на Националния събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер.

Проф. Бозуков увери фермерите, че министерството продължава да търси пазари както за живите животни, така и за продуктите от тях, тъй като говедовъдството и овцевъдството са чувствителни сектори.