Разделяй и владей е стар похват и който го прилага, не открива топлата вода, но определено постига ефект. Това в сериозна степен важи за похватите на ръководството на земеделското министерство - което и да е то. С годините сме се нагледали на противопоставяне на различните браншове и то очевидно под умелата режисура на аграрното ведомство. 

Важното - слушайте в AgriПодкаст 

И както Агри.БГ предвиди два дни преди да се проведе обсъждането на схемите за компенсиране на понесените загуби от земеделските стопани, във връзка с пандемията от COVID-19, скандалът е факт. 

Само една вметка - “Дочух отнякъде съмнения, че тази обща среща я правим, за да предизвикаме, за да инспирираме между вас - двете направления (животновъди и растениевъди), някакви противоречия”. Това е казал по време на съвместния Консултативен съвет за плодове, зеленчуци и животновъдство служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков.  

Всъщност скандалът е стартирал още по време на съвета. 

Но след това той се пренесе в социалните мрежи - животновъди срещу плодове/зеленчуци - на практика броени часове след като в четвъртък животновъдите чуха, че парите за тях са със 7 млн. лв. по-малко, а в събота отнякъде се намериха 2 млн. лв. - кой е с виртуални овце, кой с виртуални картофи и кой на кого е редно да изпраща данъчни. 

Противоречието е на лице. И то със замах. Дори да не е било предвидено, точно това стана. 

Ако тези два милиона лева бяха “намерени” в събота, защо това не можа да стане два дни по-рано? Или просто съветът не беше изместен с няколко дни, за да има време за намиране на парите? 

И друго - защо мерки и схеми се разписват така, че да не могат да се усвояват

В крайна сметка точно това хаотично и на моменти изглеждащо неадекватно поведение на представителите на министерството създава впечатление, че нарочно все още няма закон за браншовите организации, земеделска камара или друг подобен орган, който да обедини сектора. 

Далеч по-лесно е от бранша да са се хванали за гушите за шепа стотинки, които им се подмятат като благоволение, отколкото да потърсят сметка на този, който ги разиграва.