Започваме работа за намаляване на ДДС на храните от първа необходимост – хляб, млечни и месни продукти, които са родно производство с българска суровина. Това заяви пред Дарик зам.-председателят на Националния съвет по храните Йордан Чорбаджийски, които е и председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

Селекционери предлагат квота за сеитба на български семена

Според него целта е напълно постижима, като припомни, че ресторантьорският бранш вече се пребори за по-ниска ставка на данъка. „Нашата идея е ДДС-то да стане от 20 на 5%, като за хляба напълно да отпадне“, обясни Чорбаджийски и подчерта: „Когато вдигнем потреблението, освен че ще дадем на хората възможност да сложат повече българска храна на трапезата си, хазната пак ще се напълни и при по-ниско ДДС

По думите му другата полза от това би била, че при 5% ДДС ще намалеят и мераците за злоупотреби, което ще доведе до изсветляване на бизнеса. Като представител на винения сектор Чорбаджийски изтъкна и няколко мерки за неговото изсветляване.

„Първата ни идея е да ограничим сивия сектор, по наши данни той е над 50%. Това може да стане съвместно с Министерството на земеделието и това на финансите. Ако 220 млн. лв. се губят от акциз, като се ограничи контрабандата на алкохол, 50% от тези пари могат да отидат при лозарите. Предложението ни е те се дават на декар при минимум добив 500 кг и максимум 1000 кг, за да няма фиктивни лозя“, обясни браншовикът.

Другият вариант за подпомагане на сектора, който Чорбаджииски предлага, е чрез взаимоспомагателни фондове - участие на лозарите с максимум 10-15%, а останлите пари да идват от държавата. По думите му ситуацията за лозаро-винарите все още е тежка, продължават да се изкореняват лозя, но пазарът започва да се съживява.

Лозята се развиват много добре към този момент, надяваме се и на добра реколта.  Пазарът се съживи, продажбите тръгнаха нагоре, дано този тренд да се запази и до края на годината да реализираме едни доста сериозни обороти. С износа нещата също са добре. Първи се събудиха азиатските пазари, в Европа също всичко се отваря постепенно. Малките изби продават основно на ресторантите, винените барове, хотелите...Това, че те работят сега, е добре за тези производители“, обобщи картината Чорбаджийски.

Той припомни, че миналогодишните ниски изкупни цени са били такива основно заради затворените пазари. Тази година всички в сектора се надяват на по-добра реализация, но е „твърде рано да се каже каква ще е изкупната цена на гроздето, първо трябва да се види какво ще е неговото качество“, каза Йордан Чорбаджийски.