Азербайджан е страна с дълги традиции в производството на вино. Преди съветско време, през 18-ти и 19-ти век, на територията й са били отглеждани над 200 сорта грозде. По-късно, по време на съветския период, лозарството е унищожено като част от борбата с алкохолизма. Така днес местните лозари познават едва 38 сорта грозде, пише Euronews.

От догодина ще се дават пари за схеми за качество

Най-старата функционираща винарна в Азербайджан се намира в град Гьойгьол. През 1860 г. немски имигранти - братята Фьорер и Хумел, започват да се грижат за над 500 хектара лози и създават завод за вино. Днес това е едно от известните места в страната и притегателна точка за всеки, който цени качествата на древната напитка. За спомен от онези време като музейни експонати се пазят огромни бъчви.

В стопанството в Гьойгьол се отглеждат 15 сорта грозде, подбрани от Кавказ и Европа, както и два запазени местни сорта.

Веднъж ръчно набрано, гроздето се прехвърля в отделението за преработка. Расим Омаров, ръководител на винопроизводството във винарна Xan, щателно проверява качеството на добива. Той е главен винопроизводител вече 32 години.

От тазгодишната реколта са преработени вече около 4500 тона бяло и червено грозде. От тях се приготвя широка гама от вина за местна и международна консумация. Избата е мястото, където се случва магията.

„В тази изба имаме 152 малки френски дъбови бъчви, които се използват за отлежаване на вино. Произвеждаме водка, ракия, червено и бяло вино и пенливи вина, обяснява Расим Омаров.

Немските имигранти Фьорер и Хумен са оставили след себе си не само културата на производството на вино в региона, но и са основали град Гьойгьол. Тяхното наследство се забелязва навсякъде, особено в архитектурата на градския център.

Германците пристигнаха от Кьолн през 1817 г. Настаниха се на няколко улици и година по-късно създадоха града. По онова време го наричаха Хеленендорф, разказва Рита Ибрахибова, директор на Историческия музей на Гьойгьол.

Преди германското нахлуване в Русия през Втората световна война, немската общност играе важна роля в икономическия, социалния и културния живот на региона. След нападението срещу Съветския съюз Москва издава указ за изселването на германците от Кавказ през 1941 г.

Германският жител Виктор Клайн обаче избягва депортирането и остава при майка си, тъй като баща му е от полски произход. Той живее там през целия си живот и в завещанието си оставя къщата си на германското посолство в Баку. Днес Министерството на културата и туризма на Азербайджан управлява къщата.

Доказателства за любовта на Виктор към виното могат да бъдат намерени в къщата му, която разполага с винарска изба, машина за пресоване на грозде (наследена от дядото на Виктор, който я е донесъл от Тбилиси) и инструменти, които са свидетелство за дългогодишната семейна традиция.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-малкото лозе в света е на покрива на дворец

Ди Каприо вече е горд собственик на част от 100-годишна френска винарна

Ужасно време, уникално вино - случаят на швейцарците