2021 г. може да се определи като най-лошата за швейцарското винопроизводство за последните 60 години. Причината са климатичните аномалии. Въпреки това неудачната година има своите поуки. Тя подари на лозарите грозде с необичаен вкус, пише BauernZeitung.

Лозарите и винарите имат възможност за финансиране

По данни на Федералното управление за селско стопанство (FOAG) на Швейцария, реколтата от вино през 2021 г. възлиза на 609 038 хектолитра - с 36% по-малко в сравнение със средния показател за последните 10 години. Спадът се дължи на климатичните катаклизми.

След мека и дъждовна зима настъпи студена и суха пролет. Това доведе до късна бутонизация и значително забавяне на развитието на лозята. В някои кантони сланите през април нанесоха значителни щети на лозарите. Средно за страната април 2021 г. бе най-студеният от 20 години насам.

Последва лято, в което паднаха много градушки, имаше проливни дъждове и буреносен вятър. Лошото опрашване на съцветията в резултат на студеното и влажно време през юни, а също така силното разпространение на брашнестата мана значително намалиха реколтата. След това топлите септември и октомври се отразиха положително на процеса на узряване на останалото грозде.

Като резултат през 2021 г. само в застрахователната компания Swiss Hail (Swiss Hagel) постъпват 14 000 доклада с претенции в размер на 115,6 млн. швейцарски франка.

Резултатът от такава година, казват експерти, е необичайно добро на вкус вино. То е с високо качество, благодарение на балансираното съотношение на захари и киселини.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Лозари от страната излязоха на протест

Закана за протест: Българските лозари искат по 300 лв./дка за реално отгледано лозе

Ще обяви ли Европа виното за вредно?