Тулио Масони е известен бизнесмен, колекционер и бивш банкер. Едно от нещата, с които е популярен в Италия, е с малкото лозе, за което се грижи на покрива на дворец от XVI в. Сградата се намира в сърцето на Реджо Емилия в Северна Италия, пише Ypaithros.

Ужасно време, уникално вино - случаят на швейцарците

Наследих истинско лозе от баща ми. Той беше винопроизводител, споделя Масони в телефонно интервю за CNN.

Съжалявах много за това и преди 20 години създадох “джобното” лозе “Санджовезе”, допълва той.

Лозето е на площ едва 200 кв. метра и от него се произвеждат около 29 бутилки вечрево вино на година. Всяка една от бутилките обаче струва внушителните 5000 евро.

Виното не се продава в обичайните магазини за алкохол, а в художествена галерия “Bonioni Are, на няколко пресечки от двореца.

Моето вино, казва Масони, е артистична форма на изразяване. То е философско предизвикателство и тема за разговор с приятели във всекидневната, например за лудия, който поддържа лозе на покрива си.

Ако видите гума на велосипед във всекидневната, а не в работилница, разбирате колко е красиво. Моето лозе е точно това - неочаквано. То стимулира мозъка и предизвиква нови мисли.

Масони казва, че връзката между виното и изкуството е силна.

Лозата расте в перголи, които всъщност са произведения на изкуството, направени от местния скулптор Остар Акорси. Виното отлежава в дъбови бъчви, които пък са дело на друг местен майстор - Лоренцо Меноци, и изобразяват мъж и жена.

Колкото до етикета на бутилките, той е създаден от комикс хукожника на Marvel Джузепе Камунколи.

Именно поради това Масони призовава купувачите на неговото вино, никога да не отварят бутилките, а да се отнасят към тях като към произведения на изкуството.

Аз съм единственият винопроизводител в света, който ви казва да не пиете виното му, заявява гордо бизнесменът.

На уебсайта му може да научите повече за неговата дейност и да следите наличността на бутилките вино от последната реколта. Обикновено всичките се разпродават като топъл хляб.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Така в Словения произвеждат устойчиво вино

Робот избави две ферми от брашнестата мана

Урок по винен туризъм от Франция