Предстои сериозен дебат относно забраната за опалване на стърнищата. Земеделските стопани от Добруджа ще искат разрешение за контролирано опалване на ожънатите полета. Причината да се повдигне отново „болната“ тема е бум от вредители. В момента ливадната пеперуда редуцира сериозно голяма част от засетите през пролетта 853 000 дка със слънчоглед в Добричка област. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

Нужни са незабавни комплексни мерки и намеса на държавата за справяне с проблема, категорична е Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите:

„Има трето поколение ливадна пеперуда, има диабротика по царевицата и това е благодарение на „позеленяването“ на политиката, която Европа води. Това е истината. Ще си платим всички за това, че сме по-зелени и най-зелени. Не казвам, че политиката не е правилна, но има ситуации, в които нашата държава, в лицето на Министерството на земеделието трябва да предприеме адекватни мерки. Дерогацията ще ни даде глътка въздух и ще ни спаси от неприятелите“.

Оказва се, че прилаганите методи за борба с тях не са достатъчно ефективни. През последните години неприятелите по пролетните култури се намножават масово, проблемите ескалират по ред причини. Една от тях е, че не се палят стърнищата, категорични са производителите. Например памуковата нощенка презимува в горния слой на почвата, а царевичният пробивач в растителните остатъци. Ливадната пеперуда какавидира и презимува също в почвата. На практика тези неприятели няма как да изчезнат.

Учените също са на мнение, че през определен период е нужно контролирано палене на стърнища и по този начин вредителите – яйца, ларви, какавиди, ще се унищожат. Паленето ще помогне и в борбата с редица болести, като ликвидира патогените. 

Освен разрешителен режим за палене на стърнища при каламитет на неприятели, от НАЗ ще настояват и за падане на забраната за обеззаразяване на семената за пролетни култури. „Проблемите дойдоха със забраната на някои инсектициди. Имаме телен червей, щурец, хоботници, вече и диабротика“, изтъкна председателят на асоциацията Костадин Костадинов.