Ливадната пеперуда не е пагубна само за слънчогледа. Тя унищожава всичко, откъде мине. Земеделски стопани с дини, домати, лавандула също са изправени на нокти.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2022 г.?

„Нямаше ме два дни на бостана в Тервел и като се върнах, половината беше опасан. Гъсеницата вече се беше наяла и влязла в почвата. Това става на 15 юли и сега като по учебник, две седмици по-късно, пеперудката отново си лети. Де факто това е трето поколение, което ще снесе нови яйца“, коментира производителят Адриан Николов за Агри.БГ.

Според него няма място за успокоение, както мислят негови колеги. Сега може и да няма гъсеница, но след две седмици ситуацията се очаква отново да се влоши. 

„Прелетът на пеперудата бе в края на юни. Те ни съобщават преди десетина дена. Къде са БАБХ? Има полета, където е тотал щета. По 50-60 гъсеници на питата отгоре. Едва миналата седмица реагираха. Може ли да имаш такъв вредител и никой да не го засече и никой да не каже на тези хора да си проверяват полетата?! Те отиват след дъжд качулка. За два дни всичко е леш“, казва Адриан, който отглежда и 500 дка със слънчоглед. 

Единият вариант маслодайната култура да се спаси е да изсъхне от жегата, защото гъсеницата търси зелените листа. Но това пък няма да е добре за добива. 

„Най-накрая разрешиха да се пръска. Но малък производител като мен с какво ще пръска?! Не става с обикновена пръскачка, трябва самоходна или дрон. Оставиха ни на произвола на съдбата“, недоволства фермерът от Тервелско. 

За съжаление, той не е оптимист, че проблемът ще се реши лесно.

Става дума за огромна популация. Те са милиарди. Тази гъсеница ще влезе в почвата, ще какавидира и догодина ще излезе наново. Така че днес е при комшията, но утре може да е при теб“, завършва сякаш примирено Адриан.