Наредба 26 за директните продажби на храни от животински произход на практика е неработеща и се нуждае от сериозна промяна. Това признаха от Министерството на земеделеито и храните и Агенцията по безопасност на храните на пресконференция в МЗХ.


Както Фермер.БГ многократно писа, животновъди и експерти алармират отдавна, че наредбата за директни продажби на храни от животински произход не функционира. Това за пореден път се затвърди и от изнесените данни на институциите за изключително малкия брой фермери, които предлагат първични продукти за директна продажба, както и малкият брой на регистрираните обекти.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Те се разпределят по сектори както следва: от прясно месо и птици – 2-ма оператора, прясно месо от зайци – 1, прясно месо от дивеч – 2-ма, яйца от кокошки – 27, яйца от пъдпъдъци – 6, пчелен мед – 350, сурово мляко -87, сладководна риба – 17 оператора. Общият брой на регистрираните обекти за директна продажба е едва 17, като само 1 е за месо.

 

Министреството на земеделието и храните е сформирало вече работна група и започва спешна работа по промените в наредба 26, обяви зам. министър Марина Бракалова, която потвърди нуждата от спешни промени в наредбата, за да се облекчи действително режимът на прилагане на наредба 26. 

 

Остава отворен въпросът как ще продължи работа тази работна група при новата власт и кога реално подготвяните промени ще станат факт.  

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!