Редица промени ще бъдат въведени в Общата селскостопанска политика за програмния период 2014 – 2020 по отношение на Директните плащания на земеделските производители. Експерти от Министерството на земеделието и храните представиха структурата на директните плащания след 2013 година.

 

В новия период се въвежда нов компонент в директното подпомагане – право на плащане което се активира с допустим хектар. Двата компонента са задължително условиe за получаване на подпомагане. Подпомагането по схемите е в допълнение към плащането за активираните права, като изключение правят обвързаните плащания.

 

На лице в новата ОСП ще бъде многопластова система за директните плащания, която включва: Базова схема, Зелени плащания, Плащания за райони с ограничения, Схема за млади фермери, Схема за малки фермери, Обвързани плащания.

 

Някои от параметрите за директно подпомагане остават без промяна. За директни плащания могат да кандидатстват реалните ползватели на земята, тези, които носят икономическия риск от земеделската дейност. Запазва се и условието земеделската земя, с която се кандидатства за подпомагане (с която се активират правата – бел. ред.) да бъде в добро земеделско състояние. Остават в сила и изискванията за кръстосано съответствие – стандартите за ДЗЕС и Законоустановените изисквания за управление, през цялата година

 

Правата на плащане се разпределят само през първата година на въвеждане на системата; има ограничени възможности за разпределяне на права от резерва. Тези права не са обвързани с конкретен хектар земя (конкретен парцел или парцели) и могат да се прехвърлят или отдават под наем. В случай, че тези права не се активират две години, се губят – преминават в резерва.

 

Сред изискванията за плащане е гарантиране, че земята се заявява от реалния ползвател (правно основание), за да осигури, че правата се получават от тези, които реално извършват земеделска дейност.


Новата ОСП предвижда относно директните плащания да се избегнат или намалят до минимум застъпванията. Трябва да се сведе до минимум наддекларирането. За да не се забавя процеса на разпределяне на правата, трябва да се използват максимално средствата за директна подкрепа, както и да не се изисква възстановяване на субсидии от фермерите

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!