МЗХ подготвя промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да ударят незаконната продажба на препарати за лечение на животни, масово предлагащи се под тезгяха във ветеринарните аптеки, научи Фермер.БГ

В момента голям брой животновъди прилагат самолечение на своите животни, поради липса на средства, а от това се възползват специализирани аптеки, които нелегално продават препарати със съмнително качество. Голяма част от „антибиотиците“ са фалшиви и нямат никакво действие, признават стопаните на село. Един от случаите, които разказа Фермер.БГ е за животновъди от павликенското село Лесичери, където двама фермери бяха закупили лекарства за кравите си без етикети и без касова бележка. Безконтролна продажба на антибиотици се извършва в интернет и тя тепърва ще се развива, тъй като за там не се иска  рецепта. 
 
Идеята на МЗХ е, чрез промяната,  антибиотиците да се купуват от ветеринарните аптеки само след предписание на официалния ветеринарен лекар, обслужващ съответното стопанство.

Самите аптеки също ще бъдат регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност,  като в закона ще залегне и изискване в тях задължително да работи квалифициран ветеринарен лекар. В момента в страната има множество ветеринарни аптеки, които работят на така наречения „гаражен” принцип, които продават безконтролно препарати на фермерите, в това число и антибиотици, които след това попадат в хранителната верига на човека и биха могли да увредят неговото здраве, признаха от МЗХ.

 

 

Още по темата:

Едно четиво за Министъра на земеделието и храните - Мирослав Найденов



© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!