61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в русенското село Нисово.

Лозари и винари искат да бъдат чути

По думите й това дава възможност на тези производители да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество. Те ще могат да се възползват най-добре и от отварящия се прием на 17 февруари по мярка „Популяризиране в трети държави“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023.

За първи път по Програмата след 4 май ще бъде отворена и мярката „Застраховане на реколтата“, която да работи в посока за превенция на последствията от климатичните изменения.

„След проведени разговори с производители, мярката „Инвестиции в предприятия“ също е променена. Освен за инвестиции в активи, за първи път ще се допуснат и строително-монтажни дейности за ремонт, изграждане, надграждане на сгради, в които се произвежда или съхранява вино“, каза още Танева. 

Статистиката сочи, че лозовите насаждения в страната са малко над 60 хил. ха, като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви.

От агроминистерството твърдят, че експорта на вино продължава да върви нагоре. За 2019 г. страната ни е изнесла 64 млн. л. Пазарите са предимно в Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават, като избите с разрешение наброяват вече 282.