МВР предупреждава фермерите за мними търговци на животни около празниците. "Тези от хората, които имат животни, за които се грижат, особено за агнета и ярета, които ще продадат за предстоящите великденски и гергьовденски празници, препоръчваме да бъдат особено внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които ги посещават под предлог, че ще изкупуват животни, заяви говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

 

Най-практикуван е следният сценарий - мнимите търговци искат да закупят обявеното за продан животно. Когато стопанинът влиза в къщата, за да върне рестото или да развали едра банкнота, един от гостите го проследява и вижда къде са скрити парите. После молят стопанина да им налее вода и през това време извършват кражбата. Трябва да се има предвид, че такива "търговци" винаги действат в група по трима-четирима. За да не бъдат ужилени от подобни мними прекупвачи, стопаните следва да си запишат името му, както и марката и номера на автомобила, с който се придвижва и в никакъв случай да не оставят непознати лица сами в имота си под никакъв предлог. Добре е също така за допълнителна сигурност по време на "преговорите" и на сделката, ако тя се осъществи, по-възрастните стопани да извикат да присъства и по-млад техен роднина, близък или кметът на селото, за да не бъдат измамени при тегленето на животните или при разплащането.

 

В много случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата и след ден или два извършват обири на самите животни. Бихме посъветвали самите стопани, за да не станат жертва на измама или кражба от мними купувачи, да укрепят и осветят стопанските постройки, задължително да запишат името на купувача, марката, цвета и номерът на автомобила, с който той се предвижва, още повече, че това е валидно за сделка, която е вече провалена или пък се е отложила във времето, заявяват от МВР.

 

По никакъв повод фермерите не трябва да оставят непознатите лица сами в имота като се има предвид, че всъщност е възможно да бъдат атакувани с различни молби – да бъдат придружени до тоалетна, да им се донесе чаша вода, да им се развалят пари. Идеята е вниманието на стопаните да бъде отклонено и по този начин непознатите да останат сами в помещението, в което се съхраняват парите. Най-важното е големи суми пари да не се съхраняват в гардероби, под дюшека или на видно място в общодостъпни помещения с цел избягване на кражба. В случай, че стопанинът е станал жертва или е свидетел на престъпление, дори и само да има съмнение за подготвено такова, незабавно да се съобщи на телефон 112.

 

Липсата на надеждна охрана и отдалечеността на стопанските сгради са в основата на ръста на посегателствата над животни, заявиха още от МВР. Разкриването на тези престъпления е сложно, защото крадците се стремят бързо да се отърват от откраднатото. Често свидетели няма. Престъпленията се извършват предимно нощно време, като се подбират постройки с отделен вход и възможност за бързо пренасяне на стоката, предимно в покрайнините на селските райони.

 

Важно :

- Укрепете и осветете стопанските си постройки!
- Запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва!
- Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Не ги допускайте в постройките, в които държите животните!
- При сключване на сделка, уведомете ветеринарния лекар, за да издаде пътен лист за закупените животни на името на купувача!