MULTICAR за земеделиеМарка MULTICAR е добре познатата в цял свят със своите компактни, многофункционални, специализирани транспортни средства. Предлаганата продуктова гама включва добре моделите М27, FUMO и TREMO. Това са изключително икономични машини с ниски разходи на експлоатация и широко приложение. Компактните размери, високата проходимост и голяма маневреност позволяват на MULTICAR да достига и работи на места, недостъпни за едрогабаритното специализирано оборудване. MULTICAR с лекота се движи между редовете на лозови масиви или овощни градини, по тротоари, тесни улички и паркови алеи. Специални широко профилни гуми позволяват движение върху меки терени без да се оставя следа. Механичният блокаж на диференциала и задвижването 4х4 осигуряват безпроблемното придвижване на машините дори в пресечени местности. Това позволява лесното обслужването на зони, считани за недостъпни до този момент.

Здравата ходова част и мощните турбодизелови двигатели на Iveco и Volkswagen са в основата на базовите модели на MULTICAR. Двигателите са екологично чисти и съответстват на стандарт Euro 5 по отношение на емисиите отработени газове. Те са серийно окомплектовани с филтър за твърди частици, което се явява допълнително предимство за тяхната работа в зони с повишени екологични изисквания.

Размерът и високата маневреност не се отразяват на товароносимостта на машините - над 3 т полезен товар. Концепцията на MULTICAR дава възможност за използването на широк диапазон от прикачно оборудване отпред и отзад, както и на множество разнообразни каросерии и надстройки. На разположение са над 100 различни приставки и уреди, даващи възможност за разнообразни дейности - от кастрене на храсти и дървета, копаене на ями, снегопочистване, товарене и разтоварване, косене и надробяване на растителни остатъци, пръскане и др. Мощната хидравлична система задейства и управлява различните кранове, грайфери, вакуумни смукатели, цистерни, самосвални надстройки, подемни работни площадки или съоръжения за обслужване на контейнери. Допълнителните приспособления могат да се купуват поотделно в зависимост от възникващите в определения момент нужди.

Благодарение на удобната система за смяна на надстройките и плочата за бърза смяна на предните уреди, преоборудването на MULTICAR става бързо и лесно в рамките на няколко минути и може да се осъществи безпроблемно от един човек, което позволява използването му 365 дни в годината и прави MULTICAR изключително подходящи за земеделието.

Някои от сферите на приложение на MULTICAR:

  • пръскане против вредители: вентилаторна пръскачка за растителна защита (лозови масиви, овощни градини);
  • цистерни за хранително-вкусовата промишленост за транспорт на малки разстояния: специализирани цистерни за мляко, сокове, вино;
  • цистерни за гориво с пистолет и брояч за зареждане на селскостопанска техника директно на полето;
  • подвижна ремонтна работилница;
  • снегопочистване и опесъчаване: плужни и роторни снегорини, двукамерни и еднокамерни автомати за разпръскване на пясък и сол;
  • транспортни услуги: самосвални каросерии с тристранно или задно разтоварване, разнообразни ремаркета;
  • поддръжка на зелени площи: роторни, сърповидни и дискови косачки, косачки с подвижно рамо, контейнери за събиране на окосената трева, ножици за кастрене и съоръжения за раздробяване, съоръжения и контейнери за засмукване на листа, съоръжения за поливане и напояване с подвижно рамо. Част от допълнителните приспособления могат да се монтират на стандартни трактори и да се задвижват от хидравличната им система;
  • миене и почистване: валцови и дискови четки за прикачване отпред, в средата и отзад, четки с подвижно рамо, вакуумни съоръжения за засмукване, съоръжения за отпушване и миене на канали, съоръжения под високо налягане за миене на пътища.