Рентабилността на бизнеса с отглеждане на пурпурна ехинацея достига 210%. От един хектар може да се спечелят над 6100 долара чиста печалба при инвестиции в производството на ниво 3050 долара. Това твърди технологът консултант по отглеждане на лекарствени растения Александър Губанев. По време на онлайн уебинар той сподели практиката си при отглеждането на тази култура, информира East Fruit.

Технология, разработвана у нас, обещава светло бъдеще на дребните фермери

Специалистът смята, че пурпурната ехинацея е култура, която е лесна за отглеждане, особено в сравнение с валерианата. Има лесно обяснение. Културата е донесена от Северна Америка – район, където тя се развива в тежки условия.

Това е накарало ехинацеята да се адаптира към критични условия, казва Александър Губанев. Ако възнамерявате да я отглеждате обаче, трябва да обърнете внимание на подготовката на почвата през есента.

Почвата трябва да е подравнена или култивирана на дълбочина не по-малко от 2 см. За да намалите риска от загуби заради суша, важно е да разрохкате почвата на дълбочина минимум 30-35 см. Целта на това мероприятие е максимално да се разруши почвената подложка. Тя възпира почвената влага по пътя й към горния слой.

Суровината от ехинацеята се прибира по правило на втората година на вегетация. През първата година добивите от културата не са големи – максимум 5-7 ц/ха. Година по-късно може да приберете дори две реколти. Първата ще бъде трева, а втората – самите корени.

Наблюденията на Губанев сочат, че търсенето на ехинацея рязко е нараснало поради световната пандемия от коронавирус. Растението е имуномодулатор при различни болести. Логично, и цената му се е повишила два пъти. Ако миналата година 1 кг билка е струвала 0,72 – 0,90 долара, то днес се продава за 1,44 долара. Цената на корена върви по 4,31 долара/кг.

При правилно провеждане на всички необходими мероприятия фермерът може да постигне добив от 15 ц/ха сух корен и около 35 ц/х суха билка.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маслодайната роза осигурява работни места по време на криза

Лавандулопроизводство: Накъде духа вятърът в сектора?

Как кризата обедини биопроизводителите в Гърция за броени дни