Една технология не е необходимо да бъде скъпа, за да има потенциала да промени съществено живота на хората. Точно това представлява дехидраторът за храна Solar Food Dehydrator. Зад неговото създаване стои мъж, който вярва, че творението му може да помогне на фермерите да си осигурят достойни приходи и да промени негативната тенденция тонове храна да отива на боклука.

Ще попречи ли COVID-19 на проектите за биоземеделие?

Изчисления сочат, че след прибирането на реколтата близо 1/3 от плодовете и зеленчуците се определят като негодни за реализиране на пазара. Причините за това са няколко, като една от основните е краткият срок на годност. В резултат на това човечеството губи астрономическо количество храна. Сред директно засегнатите са и дребните фермери.

"Негодните за продажба плодове и зеленчуци намаляват приходите на малките стопанства в България, както в моята родина Индия", казва Бушан Триведи. Затова той си задава въпроса – "Ако проблемът е краткият срок на годност на плодовете и зеленчуците, тогава той не може ли да бъде решен?"

Да, може. Тук идва ролята на Solar Food Dehydrator. Устройството улавя и складира слънчевата енергия и я използва за сушене на плодове, зеленчуци и билки с нулеви разходи. Не се използва електричество. След като бъдат дехидратирани, продуктите имат годност над година и могат да се продават на много по-висока цена, което категорично ще помогне на дребните фермери да увеличат печалбата си.

Бушан Тривели, който пристига в България преди почти година, е създал два прототипа на дехидратора. В момента той ги тества в пазарджишкото село Величково и е обнадежден, че ще може да помогне на българските земеделски производители да развият своя бизнес, произвеждайки сушени храни с добавена стойност и продавайки ги на по-рентабилна цена.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Производители питат къде са всички субсидии за „Плодове и зеленчуци“

Производител на лавандула: Пазарът е изключително предпазлив в момента

Облепиха - ниша в световен бизнес за над 100 млрд. долара