Европейската комисия трябва да изготви подобрено предложение за ГМО храните и фуражите, коментира пред БНР евродепутатът Момчил Неков, член на делегацията на Социалистите и демократите в ЕП.
 
На сесия в Страсбург Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия за изменение на регламента по отношение на възможността на държавите членки да ограничават или забраняват употребата на генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия. ЕС предлага да бъде премахнато правилото всяка държава членка сама да преценява дали да забрани вноса на ГМО храни и фуражи с мотива, че сега действащото правило е в разрез с начина на функциониране на Единия европейски пазар.
[news]
Евродепутатът Момчил Неков гласува против това предложение като подчерта, че в сегашния му вид то ще доведе до малформации и проблеми във функционирането на единния пазар и може да доведе до присъствие на ГМО продукти там, където те не са желани.
"Смятам, че регламентът в сегашния му вариант относно използването на ГМО ще доведе до проблеми във функционирането на Единния пазар и да доведе до присъствие на ГМО там, където не са желани. Това означава, че ако например в Румъния позволят употребата и разпространението на ГМО, при условие, че няма граничен контрол, могат да навлязат въпреки забраната на българската държава ГМО храни и фуражи във Видин, или Русе. Заради това отхвърлихме предложението и призоваваме ЕК да изготви обстоен анализ на отражението на въвеждането на подобна мярка, както и да направи подобрено предложение. Като гражданин аз също съм против генно модифицираните организми, но тук имаме две тези, които си противостоят."- обясни евродепутатът.
 
Неков настоява бъдещото предложение да отговаря на интересите на мнозинството европейски граждани, които са против използването на ГМО храни и фуражи на територията на своите страни.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!