Топлото време и новите модерни съоръжения за отглеждане на продукция в Полша доведоха до ранен старт на сезона на чушките. Миналият сезон износът не стартира по-рано от средата на юли. Тази година ситуацията е по-различна, казва Агниешка Аркимовиц от Таргбан. Има готовност за натоварване на цели камиони със зелени, жълти и червени чушки, съобщава FreshPlaza.

Фермер заработва по 2600 евро на 60 кв.м оранжерия

Сега е идеалното време да се влезе на пазара. Испанската продукцията има проблем с качеството, а холандските чушки се предлагат на твърде висока цена. Тази година не само изглежда добра, що се касае чушките, но също така имаме задоволително голяма реколта от патладжани и тиквички за износ, допълва Агниешка.

Макар повечето полски производители да отглеждат чушките си в традиционни тунели, Аркимовиц информира, че един от фермерите наскоро е направил цялостна модернизация. Сега всичко се контролира чрез компютри.Вълнуващо е. Новите оранжерии са сходни с тези в холандските ферми и ние веднага успяхме да разберем каква е разликата при качеството. Чушките са с идеална форма. Това е страхотна система, при която ако температурата се покачи твърде много, се включват вентилатори. На същия принцип стартира напояването, ако растенията нямат вода, разказва Агниешка.

Компанията, в която тя работи, изнася полска продукция за Великобритания, Германия, Дания и Швеция.

Запитана как ще се справят, ако Брекзит се отрази върху търговията им с Великобритания, Агниешка казва: „Справихме се след загубването на руския пазар, сигурна съм, че ще измислим нещо и с Великобритания. Ние се нуждаем от тях и те от нас, не виждам голям проблем“.