Законодателните изменения, които позволяват да се изграждат фотоволтаици върху плодородни земеделски земи разбуниха духовете в цялата селскостопанска общност. 

Четете още: Раздават пасища на всички, но тях има ли ги?


„Начинът, по който бяха извършени промените – през един закон да се пипа земеделското законодателство, не е добра практика, защото темата не е минала през дискусия в селскостопанската общност. Важно е да се съчетае интересът за опазване на земеделската земя с необходимостта за конкурентоспособност на ниво енергийни източници“, коментира Васил Грудев в предаването Агросвят по Дарик радио. 

Той сподели, че подкрепя изграждането на агроволтаици, които са симбиоза между двете дейности, но отварянето толкова широко на възможността за завземане на земеделските земи от такъв тип централи, трябва да мине през сериозно обществено обсъждане. И то на земеделската общност, а не на енергетиците. 

„Нека те да се занимават с енергетика, но за селскостопанската дейност трябва да чуем мнението на земеделските производители. Чувам техните силно критични мнения по въпроса и съм склонен да се съглася с тях“, каза Грудев. 

Той коментира и настоящата ситуация в българското селско стопанство. От думите му става ясно, че през последните три години цялостната политическа нестабилност в държавата е повлияла изключително негативно и на аграрния сектор. 

„Има сериозни катаклизми на европейско и световно ниво, за които ни трябват повече визионери. За съжаление земеделската политика беше свързана единствено с краткосрочното заглеждане в стената, която ще ни удари, нямаше никакви визионерски политики“, каза той.

Според него „това се вижда и в момента - занимаваме се с de minimis, с подписване на меморандуми, за които само две седмици по-късно казваме открито на политическо ниво – текстовете са глупави и няма как да ги изпълним“. 

Това не е пътят за развитие на нашето земеделие, убеден е Васил Грудев.