Водата в млякото е близо 90% и затова тя е изключително важна за млекодайните животни. През зимния период обаче тя трябва да е с подходяща температура, за да не се разболеят животните. Студената, която е под 10 – 12 градуса пък е направо опасна, особено за бременните.

Фермер за подмярка 4.2: Ще се пенсионирам, докато получа одобрение

„Ако една най-обикновена крава например дава 16 литра мляко, при правилно поене, количеството може да стигне и 20 т.е. да се покачи с една четвърт без да се увеличава количеството на храната. Достатъчно е да се увеличи броя на напояванията, защото животното не може да го програмираме колко да изпие, но може да му даваме по-често и така съдържанието на течности в организма му се увеличава и съответно количеството на млякото. Не напразно някои казват, че водата е най-евтиния фураж“, обяснява ветеринарят Цено Цветков.

Подходящо е животните да получават вода не само след всяко хранене, а и след всяко доене, защото тогава пият с най-голяма охота. Важно е обаче да се следи и температурата и то особено през зимата, защото студената вода е причина организмът на животното да изразходва повече калории от приетата храна, за да затопля тялото си. Прекалено студената вода пък си е направо опасна. Животните може да получат колики, а бременните да абортират. 

„Аз съм намерил най-добрия според мен вариант. Монтирал съм помпа на кладенеца и ги поя от там. Температурата в герана, както е добре известно, винаги е една и съща. При мен е около 20 градуса. Докато стигне по тръбата да падне 1-2 надолу, пак си е нормална за напояване на животните“, обяснява фермерът Димитър Спасов.

Единственото време, в което притопля, но малко, само с 4-5 градуса и то за 5-6 дни е след раждане. През другото време не е необходимо, защото така животните може да се изнежат.