След две години продължавам да чакам отговор за проекта си по подмярка 4.2. Не съм нито одобрен, нито отхвърлен, пише роден животновъд в писмо до редакцията на Агри.БГ.

Министерството отговаря от кои мерки взе пари за COVID-19

Фермерът има стадо от над 100 млекодайни крави и през 2018 г. решава, че иска да затвори производствения цикъл с мандра по подмярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от ПРСР 2014-2020. Към настоящия момент той твърди, че не е нито в одобрените, нито в отхвърлените проекти и не знае дали да продължава да чака някакъв резултат.

„Кандидатствали сме през 2018 г., минаха две години и отговорите на запитванията ни са: "Проверете в ИСУН". А там състоянието на проекта е описано като "в процес на разглеждане."

"Казват ни, че щом нямаме отказ, значи сме в системата. Аз ще се пенсионирам, докато получа отговор", жалва се фермерът.

По думите му неизвестността е по-лоша от неодобрението, защото за това време икономическата обстановка се е променила, появили са се нови фактори както в управлението на държавата, така и в неговия личен бизнес, а висящият проект за мандра внася още по-голям смут в и без това достатъчно усложнената ситуация с коронавируса тази година.

Не може едно разглеждане и одобрение на проект да трае две години, а после да трябва да го изпълня за една. Много неща са се променили. Цените вече не са същите, приоритетите - също, заявява говедовъдът.

„Не съм само аз. Има много хора, които чакат финалния резултат. Имам определен брой точки, който по наша преценка би следвало да е достатъчен, понеже имаше редица отпаднали след административните проверки. Но дори да не ми стигат точките, аз не се водя отпаднал, водя се в процес на разглеждане. Ако знам, че съм отпаднал, ще търся друг начин за направата на мандрата, но сега се чувствам с вързани ръце, завършва разказа си фермерът.

Агри.БГ ще проследи казуса и ще публикува информацията, която получи както от страна на отговорните институции, така и от сигналите на фермерите.