В търсене на алтернатива на продаването на мляко по традиционния начин Армин и Моника Хьогенауер започват да произвеждат мляко с витамин D3. За да научат повече за технологията, те търсят информация в интернет. Окуражените са да продължат напред начинанието си и заради гарантирано по-добрата цена при реализацията на готовата продукция, научаваме от Agrarheute.com.

Животновъди са притеснени за бизнеса си

Разбрахме за производството на нощно мляко и мляко с витамин D3 в интернет, споделя
40-годишният млекопроизводител Армин Хьогенауер. Не след дълго той окача в плевнята лампи, които да светят през определен период от време и по този начин да повишават нивата на витамин D3 на кравите.

Преходът се осъществява още през 2016 г. Тогава Армин поставя 15 лампи. UV-B светлината от лампите имитира слънчевата светлина и стимулира производството на витамин D3. Те  светят от 5.00 сутринта до 21.30 вечерта.

Мляко с витамин D3 се предлага онлайн от края на миналата година. Литърът струва 1,95 евро. На този етап с производството му са ангажирани три компании.

Количествата мляко, които в момента продаваме, са сравнително малки. При нас това е само около 1% от общото количество мляко. Останалото продаваме като мляко според критериите на Германската асоциация за хуманно отношение към животните, споделя Хьогенауер.

Дори и в момента да получава добра цена за млякото, произвеждано по конвенционалния начин, това с витамин D3 е с гарантирана цена от 55 цента/кг.

За да има бъдеще начинанието, следващата стъпка е от решаващо значение.

“Планираме да продаваме млякото на дребно. Вече сме водили разговори, но за такива преговори ви трябва продукт, който да представите. Затова започнахме да продаваме онлайн, разказва фермерът, обяснявайки процеса. Тъй като все още не се продават големи количества, той не се нуждае от допълнителни доставчици на мляко.

Компанията на Хьогенауер е започнала да издава и лицензи на директни търговци. Факт са вече два такива в Австрия.

Те могат да използват логото срещу лицензионна такса, ако млякото отговаря на необходимите свойства, обяснява Хьогенауер. Затова съставките трябва да се проверяват веднъж месечно от лаборатория.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъдите отвръщат: Ковид мярката не е баница с късмети. Късмети няма

Огнище на туберкулоза по говедата

Фермери притеснени за цената на млякото