Изхранването на животните в Северозапада през последните години е поскъпнало от 2 до 3 пъти, твърдят стопани от Северозападна България. Същевременно най-скъпото мляко – овчето за този период е покачило цената си само с 40 стотинки на литър.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

„Преди 4 години царевицата, която използвахме беше 220 лева тон. Сега е 550. Това е една от масовите суровини, които използваме. Останалите също не са евтини – слъчогледов, соев шрот. Цената беше около 600 лева. В момента е 1600. В същото това време млякото беше лев – лев и 40 стотинки, а в момента е около 1.80 за литър“, коментира Бисер Николов, който има своя овцеферма.

Високата цена на храната и същевременно ниската изкупна цена на млякото не му позволява да разгърне бизнеса си, който развива от 4 години. 

„Това е един голям дисбаланс като цяло в този сектор. Трудно се работи! Да не кажа, че е почти невъзможно вече“, обяснява Бисер. 

Капацитета на фермата е за 1200 овце, но той е принуден да отглежда едва 700, защото сметките показали, че колкото повече животни изхранва, толкова по-големи са харчовете му, а приходите все по-трудно ги покриват.

„Аз ще продавам и спирам. Ще си търся късмета в друга дейност и то другаде по света“, разказва Ангел Ангелов, който вече е обявил животните на пазара, защото той също не вижда добра перспектива за развитие, макар неговата ферма да е много по-малка.

Отглежда около 100 овце, но не смята, че при тези цени ще може да им осигури прехрана за следващия сезон. Според стопани от региона единственият начин за справяне със ситуацията е да се намеси държавата и то по конкретен начин.

„Редно е държавата не да дава зърно на животновъдите да изхранват животните си, а да им осигури финансови средства. Защото, ако държавата отпусне зърно на някой животновъд от региона, откъде той ще го вземе?! Ние във Враца нямаме резерв. Откъде ще го дадат на този фермер?!“, недоумява зърнопроизводителят Цветан Ангелов.

А дори към настоящият момента цената на царевицата на свободния пазар в региона се вдига и трудно може да бъде намерена под 600 лева за тон.