Двойно по-голямо е търсенето на млечни квоти от животновъдите от предлагането поради увеличения брой на отглежданите крави в големите ферми.

При заявени квоти за покупка на 13 млн. кг сурово краве мляко (количествата са в килограми, защото се изчисляват по формула, включваща маслеността на суровината), предлаганите продажби са едва за 6.5 млн. кг. Това сочат резултатите от първата млечна борса, която Държавен фонд "Земеделие" и Разплащателната агенция проведоха в края на 2009 г.

Квотната система задейства в България от пролетта на 2007 г., когато Европейският съюз разреши производителите да предлагат годишно на пазара 979 хил. тона, които се разпределят между стопаните според броя на животните и предаваното от тях мляко до присъединяването на страната в Евросъюза. Над 893 хил. тона от тези количества бяха за преработка от мандрите и 85 хиляди за директна продажба, като впоследствие Еврокомисията увеличи годишната квота до близо 1 млн. т.

Европейската практика позволява на фермери, които се отказват от бизнеса си, да продават отпуснатите им млечни квоти, като цената се определя всяка година от министъра на земеделието. Отделно се разпределя млечен резерв, който се ползва за новосъздадени през последната година ферми и в него влизат основно квотите на отказалите се производители или на тези, чиито квоти са отнети по различни причини, поясниха експерти.

Въпреки че българските фермери получиха квотите си още преди две години години, до есента на миналата година млечната борса не съществуваше. Голяма част от фалиралите стопанства не можаха да се възползват от квотните продажби, тъй като според нормативната уредба до 15 май на всяка календарна година те трябва да заявят, че са унищожили животните, но поради незнание голяма част от тях не го бяха направили. Преобладаващата част от стопаните върнаха безвъзмездно квотите си в националния резерв.

На 1 септември 2009 г. започна приемът на заявки за покупко-продажба на тези права, който продължи до 15 ноември. Цената за един килограм квота сурово мляко е 10 ст., като до края на януари 2010 г. одобрените купувачи трябва да платят за покупката. Поради голямото търсене на квоти заявеното количество за покупка е намалено пропорционално на това, което всеки производител е поискал, обясни зам. изпълнителният директор на ДФ  "Земеделие" Ангел Кинанов. Според него действието на млечната борса ще компенсира част от производителите, чийто бизнес е закрит.

До края на миналата година в Разплащателната агенция на ДФ "Земеделие" бяха депозирани 544 искания, от които са били одобрени 131, сочи отчетът на ведомството. Причина за отказите бяха или неспазване на условията за поддържане на млечната квота от производителя, или пропуски в документацията, обясни още Ангел Кинанов.

Всеки месец производителите са длъжни да подават в регионалните офиси на Разплащателната агенция справки за количествата произведено и продадено мляко, но досега това не е изпълнявало от всички. При неспазване на тези изисквания се налагат санкции.

източник: Дневник