Куп депутати се вкопчиха в проблема на младите фермери, които направиха разсадници по мярка 112 от ПРСР и не получиха финансиране, заради чиновнически грешки и смяна на норматичните изисквания в последния момент. Ощетените фермери са повече от 100 и живеят с проблема повече от година. За да направят разсадници някои от тях са продали почти всичко каквото имат - покъщнина, автомобили, крави и т.н., тъй като първо се започва проектът, а чак след това документите се разглеждат и се дава положително или отрицателно становище. Заради липсата на удостоверение от ИАСАС, каквото първоначално не се е изисквало, младите фермери се оказаха в един омагьосан чиновнически кръг и заради липсата на този лист бяха лишени от подпомагане.

Афектирани от случилото се, младите стопани написаха протестна декларация и я изпратиха на депутати, европейски институции и на ресорния еврокомисар Дачиан Чолош, който ще идва в петък в България. След като Фермер.БГ подробно и на няколко пъти разказа проблема, в медийното пространство се вдигна такъв шум, че към министър Найденов заваляха въпроси. След сигнала на ощетените млади фермери, бившият вицепремиер по еврофондовете и настоящ народен представител Меглена Плугчиева, попита ребром министъра какво ще става с тези хора. После по темата се включи евродепутатката Антония Първанова, която докладва случилото се по време на заседание на ЕП. Колегата й Димитър Стоянов пък се срещна със Светлана Боянова, която изразила категоричната си готовност да съдейства.

"Към този момент служителите на МЗХ търсят възможно най - ефективния метод за преразглеждане на проектите и обезщетение на тези, които са претърпели финансови загуби в резултат на отхвърлените заявление и анулираните договори. За съжаление средствата по тази мярка са усвоени и експертите търсят други пътища", казала Боянова пред евродепутата. Освен това признала, че ситуацията е доста сложна. По зиедварителна информация на Фермер.БГ е възможно през Януари догодина част от договорите за разсадници да бъдат преподписани и така да плучат финансиране.

 

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!