Трима млади производители на орехи изграждат нова фабрика по проект в Брезово, Пловдивско. Идеята им е да произвеждат традиционна храна, която да продават в България, и в чужбина, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Лицето на проекта е Цветелина Димитрова. Начинанието развива със своя съпруг и техен общ приятел, с когото още през 2015 г. пък купуват масив и започват отглеждането на орехова градина отново в Пловдивско. Оттогава са и членове на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове в България.

Стопанството им се намира в община Съединение, село Драгомир, Пловдивско, където стопанисват градината от 260 дка, изцяло с орехи.

И тримата млади са финансисти, само че земеделието, по техни думи, им е далеч по-интересно от професията им. Пред Агри.БГ Цветелина Димитрова разказа повече.

“В момента тече самото изграждане на фабриката. Тя е по проект, който ще бъде реализиран по мярка 4.2 “Инвестиции в земеделски стопанства”. Изграждането на фабриката е една доста сериозна инвестиция, като идеята е по-скоро личностна”, обясни младата дама.

Всъщност идеята за фабриката идва от лелята на нейния съпруг, чиято мечта младите хора са на път да сбъднат до месеци.

“Ние се занимаваме с дейност много извън земеделието, но всъщност селското стопанство ни е нещо като хоби. За нас е много важно да ядем добра храна. Звучи клиширано в днешни дни, но е така. Млади хора сме, имаме деца, оглеждаме храната преди да я сложим на масата. Това ни е основният стимул. Има обаче и една наследствена жилка.

Лелята на моя съпруг е инициаторът и двигателят на самия проект още като такъв преди много, много години. Тъй като тя се занимава с подобен род дейност. Това, което във времето тя не е успяла да реализира, но го е натрупала като ноу-хау, го предаде на нас и съответно благодарение на това, че сме млади и имаме още енергия да правим нови и нови неща, се захванахме с идеята. Честно казано се радвам, че сме стигнали дотук, надявам се и още по-напред да стигнем”, коментира още Цветелина.

Фабриката ще бъде изградена в пловдивския град Брезово на собствено място, което е наследствен парцел.

“Дори от общината ни помогнаха за проекта. Самата община Брезово се стреми към зелено производство. А фабрика ни ще произвежда консерви от биологична продукция. Това, което можем да набавим ние като продукция, ще го консервираме. Разбира се, ще се разчита и на външна продукция, която да се преработва”, обясни орехопроизводителят.

Във фабриките ще се правят различни консерви - кисели краставици, капия, лютеница и други.

“Идеята ни е да произвеждаме всичко, за което човек може да се сети като вид консерва, която да е типична като рецепта и традиция за страната ни”, каза още младата дама според която нашата продукция е силно ценена не само у нас, но и в чужбина.

“Всички познават българските продукти и българския вкус. Нашата продукция е силно ценена и позната не само в чужбина, като тук не визирам само Европа, а целия свят. Според мен имаме възможности и смятам, че можем да сме конкурентни на един такъв голям пазар”, заключи Цветелина Димитрова.