Въвеждането на защитно мито за царевица ще намали вноса към Европейския съюз и това донякъде ще запази цената на царевицата „прилична“ предвид рекордните очаквания за реколта 2014 в световен мащаб. Това коментираха агроексперти пред Фермер.БГ по повод митото, което определи ЕК за внос от трети страни.   

Зърнопроизводителите не очакват добри цени на царевицата, защото производството на царевица не само в България, но и в световен мащаб се очаква да е много високо тази година.

[news]
Mитата ще позволят да се запази пазара като цяло, да го балансира. Ако не се ограничи вноса, може да влязат големи количество от САЩ, където има много голямо производство.

Както Фермер.БГ вече писа Европейската комисия определи по-рано този месец мито за внос на царевица, сорго и ръж в Европейския съюз в размер на 5,32 евро/тон

След прогнозата за високо световно производство на царевица през 2014 г. (963 милиона тона), направена от Международния съвет по зърното, се очаква запасите в края на пазарната 2014/2015 година да нараснат от 13 млн. тона на 180 млн. тона. Това е най-високото ниво в рамките на 5 години, включително в основните страни износители и по-специално в Съединените щати.

В резултат на тази прогноза за реколта на царевица през 2014 г. в световен мащаб, но най-вече в САЩ, цените на световния пазар паднаха рязко, като към 1-ви юли 2014 възлизат на 203 долара/тон FOB на американско пристанище Gulf. Такава цена не е достигана от август 2010 година. Към 1 юли 2013 г. цената на царевицата е била 304 долара /тон.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!