Аграрния министър Мирослав Найденов събира на среща в София фермери от всички сектори на селското стопанство, които през последните дни се организират за протести във връзка с орязания от Финансовото министерство бюджет за земеделие през 2012 г.

 

Срещата се очаква да бъде неформална, поради което не е обявена официално в медиите.  По информация на Фермер.БГ тя ще се проведе в четвъртък преди обед в столичния Гранд Хотел София, а инициативата е на министърa.

 

Припомняме ви, че през миналата седмица на въпроси на Фермер.БГ Мирослав Найденов отговори : ""На заседанието на МС в понеделник възразих срещу внесения проектобюджет. Според мен ще бъде засегнато земеделието, който е единствения сектор с ръст в момента в страната. С председателят на комисията по земеделие и гори в парламента Десислава Танева имаме задачата да убеждаваме финансовото министерство и депутатите при гледането на бюджета в Народното събрание." заявяви тогава Мирослав Найденов.

 

Според него Вицепремиерът Дянков е обещал тези средства и е странно, че те не са предвидени в бюджета. "С орязаните от финансовото министерство пари най-засегнати ще бъдат зърнопроизводителите, тъй като се намалява бюджета за схемите за националните доплащания за единица площ", категоричен е Найденов. Няма да има и средства за акциза на горивата.

 

"Категорично заявявам, че съм против внесения проектобюджет от финансовото министерство, с който се нарушава споразумението с всички браншови организации", заяви още пред Фермер.БГ Найденов. На въпрос на Фермер.БГ, дали ще бъдат орязани предвидените субсидии за животновъдство, птицевъдство, зеленчукопроизводство и овощарство, Мирослав Найденов не даде отговор, което може да се тълкува, че там все пак ще има субсидии, а ножицата на Дянков ще отреже плащания единствено към зърнопроизводителите.

 

© 2011 fermer.bg