Министър Мирослав Найденов откри паметник на българското кисело мляко по време на изложението „Светът на млякото“, което се провежда до 13 ноември в Интер Експо Център – София. „Трябва да възродим имиджа на българското кисело мляко, което прославя България по света“, бяха думите на министъра. В речта си спомена още, че киселото мляко е  част от нашето национално наследство и е традиционен български продукт известен с хранителните си и лечебни свойства.

 

„Това, което ние сме длъжни да предоставим на съвременния потребител, е възможността да консумира всеки ден истинско кисело мляко, което дарява със здраве и живот. Нека съхраним този уникален продукт за България, с който сме известни по цял свят и се  гордеем с вкуса и качеството му”, допълни още министър Найденов.



Паметникът е посветен на откривателя на бактерията в киселото мляко „Лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров. Полезната бактерия, от която млякото се заквасва, е кръстена на откривателя си и пълното й наименование е Lactobakterium Bulgaricum Grigoroff. Д-р Григоров е учил естествени науки в Монпелие и завършва медицина в Женева, като проучва микрофлората на българското кисело мляко и успява да изолира бактерията на подквасването през 1905 година. За това си постижение д-р Григоров е награден от университета в Женева, а изолираната причинителка за процеса на ферментация е наречена в негова чест. Интересна подробност в биографията на учения е, че той получава предложения за работа в Швейцария и Бразилия, но отказва и остава околийски главен лекар в Трън.


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!