Министър Мирослав Найденов заяви днес пред БНТ, че е предложил на Румен Порожанов поста шеф на ДФЗ, още след уволнението на Калина Илиева. Тогава Порожанов обаче отказал.

 

"Към днешна дата изплащаме субсидии дори на тези фермери с наложени санкции за минали години", заяви министър Мирослав Найденов.  "Преди около седмица платихме на всички без санкции, а към днешна дата сме изплатили на всички, включително на тези фермери, които имат санкции", допълни Найденов. Разработихме и система да удържим автоматично наложените санкции за да не връщаме парите на Брюксел, заяви още Найденов.

 

В своето първо публично интервю Румен Порожанов заяви, че ДФЗ е една "изключително оборотна структура". Според него работата в ДФЗ надхвърля обема на работа във всяко едно министерство у нас. "На мен ми е интересно, има много неща да се свършат и този месец поставихме основите на едно добро начало по ПРСР", заяви Порожанов.

 

По изнесена от него информация пoдадените заявления към днешна дата са от 91 763 бенефициента. Към вчера са изплатени 90 819 бенефициента. "Имаме 500 случая , които все още не са изплатени, защото все още не са получили актовете си за прихващане или има разследване срещу тях", заяви шефът на ДФЗ.

 

Също така 55 000 бенефициента са получили национални доплащания към 29.04.2011. Остават да бъдат изплатени национални доплащания на 16790 земеделски стопани. За да получат национални доплащания фермерите не трябва да имат задължения към Държавата, заяви още Порожанов.

 

В първия месец от моето встъпване в длъжност, работим в синхрон с МЗХ и изпълняваме точките от споразумението с НАЗ, акцентира Порожанов и заяви, че в момента има съществени проблеми по САПАРД. "В момента правим списъка с длъжниците по програмата. В рамките на този списък, формиран по нарушения по проекти, ние ще имаме определени ангажименти към Брюксел за възстановяване на средства. Аз заварих САПАРД в една аморфна форма, която вече сме структурирали", добави Порожанов.

 

Гледай цялото видео от интервюто с Мирослав Найденов и Румен Порожанов: