Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще се срещне днес с розопроизводители и розопреработватели от Долината на розите, град Казанлък. Това съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Темата на срещата е „Проблеми, настояще и бъдеще на розопроизводството в България”. Събитието ще се проведе от 17.00 часа в Залата на Културно-информационен център на ул. „Искра“ №4.

Пред Фермер.БГ производители на рози съобщиха, че основна тема на разговорите ще бъде бъдещето на розопроизводството на фона на дискусиите от последния месец за евентуални законови промени от ЕК по отношение влагането на съставки от рози и лавандула в парфюмите.

Фермер.БГ припомня, че в началото на месец януари стана ясно, че Европейската комисия предвижда законодателни промени за намаляване или забрана използването на редица натурални съставки в парфюмите, което може да засегне много силно производителите на натуралните съставки, каквито са розовото масло и  лавандулата.

Националният клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури  официално заяви до Европейската комисия в Брюксел своята категорична позиция, че розовото масло е екологичен продукт, произведен е в екологични райони и няма алергенно действие.

В края на януари министър Мирослав Найденов се срещна с Европейския комисар по здравеопазването Тонио Борг, който го е уверил, че Европейската комисия по никакъв начин няма да предприема законодателна инициатива, която да ограничи влагането на розово или лавандулово масло в козметичните продукти.     

Според статистиката в България има 31 155 хил. дка рози. От тях се добива 3-4 тона розово масло годишно, което представлява 40% от световния добив в света на розово масло – една от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!