Преходният период за новата Общо селскостопанска политика (ОСП) ще бъде 2 години Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева на среща със земеделски производители в град Търговище.

 Васил Грудев: На 16 октомври идва помощта по COVID 1

Агроминистърът съобщи, че по време на Съвета на министрите на земеделието през октомври "страната ни ще проведе двустранни срещи с германското председателство с цел да постигнем компромис и консенсус за озеленяването и искането им за задължителен бюджет за екосхемите".

„Всички сме изправени пред предизвикателството как да намерим подходящите зелени мерки, които ще бъдат заложени в Стратегическия план", заяви земеделският министър и призова стопаните да бъдат активни и да изпращат предложения за приложими зелени практики в новия програмен период

Танева припомни искането на страната ни за повишаване или запазване на сегашните нива за обвързаната подкрепа. 

,,Другото ни искане е запазване на националната преходна помощ, но с референтна дата 2018 г., за да бъде подпомагането по-актуално", уточни още тя. 

В срещата участие взе и Мария Христова, заместник-председател на Координационното звено за изготвяне на Стратегическия план за новата ОСП. Тя запозна стопаните с изготвянето на Стратегическия план и детайлите за новата завишена условност и рамката за екосхемите

"До 11 октомври 2020 г. на мейла за консултации за новата ОСП [email protected] се приемат предложения по отношение на визията за екологизацията на ОСП и добри практики, които фермерите могат да изпълняват, а в същото време са и лесно приложими и контролируеми", оповести Христова. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.