На 16 октомври ДФ „Земеделие“ ще започне изплащането по подмярка 21.1 Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани COVID 1. Това заяви изпълнителният директор Васил Грудев на среща със стопани в Търговище.

ДФЗ пусна още пари по de minimis

От Фонда припомнят, че подмярка COVID 1 е с бюджет 93,5 млн. лева и обхваща чувствителните сектори – Плодове и зеленчуци, Маслодайна роза, Винени лозя, Декоративни растения, Животновъдство (говеда, биволи, овце и кози) и Пчеларство. 

Съгласно индикативния график за плащанията до края на годината следващите суми, които ще бъдат преведени към стопаните, са по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1).

Най-чаканото плащане – това по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), ще е в периода 10 – 15 декември 2020 г. 

„Тази година стопаните ще получат повече подпомагане. Ставката за земеделските производители по СЕПП ще бъде увеличена с 9%“, подчерта Васил Грудев. 

Това става възможно благодарение на прехвърлените 140 млн. лв. от ПРСР 2021 за директните плащания от Кампания 2020. Ще има увеличение обаче не само по СЕПП. Всички мерки в обхвата на обвързаната подкрепа ще получат средно 13% повече. Изключение правят пет от мерките с достигнати количествени лимити, чиито бенефициенти ще бъдат подпомогнати по мярка COVID-19.