С водещо заглавие "Министри се скараха за агропари" "Труд" пише, че финансовият министър Симеон Дянков вчера "отрязал" очакваните над 521 млн. лева, определени за подпомагане на земеделието по схемите за национални доплащания през 2010 г.
След много як "челен сблъсък", продължил над половин час по време на вчерашното заседание на МС, аграрният министър Мирослав Найденов получил категоричен отказ от вицепремиера Симеон Дянков, който отхвърлил доклада за фермерското подпомагане на тютюнопроизводители, зърнопроизводители и животновъди през тази година, обяснява изданието.
Сблъсъкът се разгорещил, като в него се включили и други членове на кабинета в подкрепа на единия или другия министър. Сред най-активните били Вежди Рашидов и Цветан Цветанов. Премиерът Бойко Борисов обаче отказал да се намеси.

Вицето Дянков ще вдигне на масови протести земеделските производители, опасяват се политици. Той явно е забравил, че от 2007 г., когато страната влезе в ЕС, нашите фермери получават нищожна част от подпомагането на старите членки. Сега им се полагат едва 40% от парите, които се дават в старите членки на ЕС. За да компенсираме ниския размер на подпомагането, според Регламент 73/2009 г., можем да допълним до 90% директните си плащания за т. г. А след одобрение Европейската комисия нотифицира на 5.02. 2010 г. 6 схеми за национални доплащания:

- Плащането на единица площ е вече известната схема (СЕПП), която се прилага за 2 931 212 ха. За нея министрите на земеделието и на финансите подписаха меморандум с Асоциацията на зърнопроизводителите, според който за 2010 г. ще получат по 10 лв./дка от хазната към европейското плащане. Или общо до 150 млн. евро (293 374 500 лв.), които сега Дянков не приема.

- Втората схема е за подпомагане на производителите на тютюн - национално доплащане към директните плащания. За него са предвидени до 143 млн. лв. Дянков се е обявил категорично и против подпомагането за 2010 г. да се изплаща през 2011 г.

- Останалите 4 нотифицирани от Еврокомисията схеми за национално подпомагане са за животновъдството: за крави с малки телета, за клане на говеда до 185 кг, за брой животни, за овце-майки. Общо за тях за поискани до 43,402 млн. евро (84 886 944 лв.). Те също се отхвърлят от финансовия министър.

 

колаж : Фермер БГ