Една от основните цели е да направим всичко възможно цялото производство да бъде ориентирано към пазара, а не към субсидиите. Субсидиите не трябва да отпадат, но трябва да знаем, че това е подпомагане, а не цел. Това каза земеделският министър Кирил Вътев и обърна внимание, че в основата на това стои кооперирането, което според него, у нас изостава. 

Питаме ви: Какви са очакванията ви от Кирил Вътев като министър?

“Почти нищо не ме изненадва. Лошото е, че още преди клетвата бяха освободени всички зам.-министри и нямаше възможност да се получи необходимото предаване/приемане. В същото време новите назначения не се случват бързо. Текат проверки. Това, което ми се случва, е да съм единственият човек, който има право на подпис”, каза Вътев в ефира на БНР по повод това, което е заварил в министирството. Той посочи, че вероятно никой от досегашните заместник-министри няма да остане в екипа му. 

"Аз не искам да говоря за това, че до момента някой не си е вършил работата или заварваме някакво тежко наследство. Който и да застъпи, наследството никога няма да е леко, защото секторът е тежък", добави министърът.  

Във връзка с “горещите точки” Държавен фонд “Земеделие” и Българската агенция по безопасност на храните, Вътев посочи, че заедно с Министерството на земеделието - тези три звена, трябва да работят в пълен синхрон и координация. 

"Всички се вълнуват от кадровите промени. Винаги съм се чудил защо като дойде нов министър се прави т.нар. метла. Не съм партийно назначение. Нямам партийни пристрастия. Бих работил с всички политически сили в парламента, стига да имат визия, идеи и добри намерения. Искаме да проверим къде има проблеми, на какво се дължат те и чак тогава ще вземем мерки", каза министърът и допълни, че не е нормално, според него, когато един министър встъпи в длъжност, да сменя директори, само заради наложената практика. 

По повод работата на БАБХ, той коментира, че контролът по храните се прави “доста добре”. 

По думите му всеки производител е длъжен да има сериозна система за самоконтрол. Контролният орган може винаги от крайния пазар по партидата на продукта на етикета да направи обратна проследимост, добави той, но все пак призна, че нещата не са в отлична форма.

"Начинът, по който е структуриран контролът в България, и целият китайски народ да назначим, трудно ще смогне. Тази агенция (БАБХ - бел. ред.) трябва да контролира фермите, междинните звена, каквито са кланиците, преработвателните предприятия, складовете на едро и накрая - необятния пазар на дребно. Има схеми, по които този контрол може да бъде по-ефективен и оптимизиран", добави Вътев. 

"Ще работим единствено и изцяло в полза на земеделските производители и ще работим по цялата агрохранителна верига, за да може преработвателният сектор да ползва все повече суровини от български произход", обеща министърът и подчерта, че няма да има приоритет нито за земеделските производители, нито за преработвателите. 

И още нещо, което коментира министърът бе, че в риск са от 20 до 60 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Работи се вече, за да не се допусне загубата на тези, увери Вътев.