Разработваме допълнителни мерки за подпомагане на земеделските производители и гарантиране на тяхната устойчивост. Това каза земеделският министър Иван Иванов в Шумен. Там той се срещна с десетки стопани.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Относно мерките и механизмите на финансиране ще бъдат водени разговори с Министерство на финансите.

„Много възможности за подкрепа на земеделието са залегнали и в Стратегическия план при увеличеното национално съфинансиране от 60%, както и по Плана за възстановяване и устойчивост", каза още Иванов.

На срещата от страна на земеделските стопани бяха поставени много и различни въпроси, свързани с проблеми с напояването в областта, с референтната дата за преходна помощ за животни, реализацията на продукцията и предвидените за изграждане събирателни центрове, самолетната защита на област Шумен от градушки и други.

Министър Иванов отговори и на въпроси, свързани с подмерки 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства" и 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от настоящия програмен период, като увери присъстващите, че се полагат усилия за своевременно разглеждане и оценяване на всички проектни предложения и преодоляване на съществуващи забавяния. По-рано през деня Иван Иванов се срещна и със земеделци във Велики Преслав.