Нашите предварителни разчети за допълнителен финансов пакет за сектор „Земеделие“ са за около 370 млн. лв. Това заяви ресорният министър Иван Иванов пред парламентарната Комисия по земеделие.

СЕПП: Заявените площи са с 68 598 ха повече спрямо година по-рано

Това подпомагане ще бъде отпуснато по три механизма, като всеки поотделно се разработва, нотифицира и се отварят различни приеми.

Първият механизъм е кризисният резерв, който може да бъде увеличен до 200%. Ако се постигне съгласие с Министерството на финансите (МФ) тази сума ще достигне 32 млн. евро.

Вторият елемент е заделянето на средства в размер до 5% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като Европейската комисия (ЕК) се произнася по това искане на България и още 13 страни членки на Съвета на министрите, който заседава на 23 и 24 май в Брюксел. По този механизъм разчетите са за между 28 и 44 млн. евро.

Третият механизъм е временната рамка, която разработи ЕК. На база на данни от Националния статистически институт се изработват технологични карти. Тази помощ се прилага с модулация, тъй като има лимит до 35 хил. евро на стопанство. 

„Говорим за национално съфинансиране – може и да бъркам някъде в изчисленията, може да се окажат, че са 300 или 250 млн. лв. Каквато й цифра да Ви кажа, няма да е точна към днешна дата. Но анализите са направени, готови сме да пуснем документите за нотифициране, след като имаме разбирането от МФ за отпускане на средствата през държавния бюджет“, уточни земеделският министър.

Подпомагането ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. На въпроса на Агри.БГ дали ще има пари за завишените цени на торове и фуражи, Иван Иванов отговори лаконично: „Разбира се, за какво друго да ги даваме.“

„Имаме няколко предварителни разговора с МФ, за да изчистим окончателния размер на сумата. Ние ще представим максималния размер на 100% покриване на разходите. Вече зависи от възможностите на бюджета с какъв размер от тях ще бъдат покрити“, допълни земеделският министър.