Когато обявим нашето решение дали да има таван на плащанията, то ще е на базата на данни, ще е публично и ще е с ефект на последействие. Това обяви Явор Гечев в ефира на БНР.

План ускорява работата на ДФЗ

По негови думи в Министерството на земеделието вече се водят разговори с експерти, включително с учени. Целта е да се направи цялостен анализ как се отразяват таваните и да се стъпва върху база данни за малки, средни, големи, много големи стопанства. 

„Има време решението за таваните да бъде взето. Не е въпросът дали сегашното правителство ще го вземе. Това не е дилемата. Тези тавани вече са доста изчистени като концепция. В тях не се включват например обвързаната подкрепа и допълнителните зелени плащания“, поясни земеделският заместник-министър.

Той припомни и един важен момент от новите правила за ОСП след 2023 г. – към таваните се приспадат така наречените социални разходи на 100%. Това са разходите за заплати, осигуровки и т.н. 

„Това е и мярка за изсветляване на бизнеса. Тоест нещата стават малко по-сложни. Европа обича да е сложна в изискванията си, за да се спазва общия европейски регламент“, заключи Гечев. 

Вероятно затова и таванът на директните плащания беше единствената тема, по която България не изрази позиция по време на участието на служебния министър Христо Бозуков в Люксембург. Добра новина е, че докато таваните са доброволни за страните членки, то преразпределителното плащане в размер на 10% от бюджета на директните плащания е задължително. 

Сега остава да се реши каква ще бъде големината на стопанствата, които ще се подпомагат по тази интервенция. Последно се говореше за максимум 600 ха, но това решение бе взето на тематичната работна група по време на предишния екип на Министерството. Дали и тук ще се търси нов компромис, предстои да разберем.
 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.