За да не бъдем обвинени, че правим политики на скрито, не малка част от решенията, които ще се вземат в Стратегически план, ще бъдат дадени на парламента. Това обяви в ефира на БНТ новозаклелият се министър на земеделието Иван Иванов.

 Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Той сподели, че още от времето си на народен представител е стигнал до извода, че важните решения трябва да се вземат от основния по конституция законодателен орган, защото така се постига най-голяма прозрачност: "Като народен представител отдавна съм го говорил, че основната дейност трябва да се върши от законодателния орган, които по конституция е основен – като определяне на тавана, размерът на субсидиите, всички тези основни неща ще бъдат определяни от НС". По думите му предстоят срещи с браншовите организации, като някои от тях ще бъдат направени още до края на седмицата.

Иван Иванов: Факте , че в коалиционното споразумение е записано, че ще се сложи таван на субсидиите на единица площ за тези, които се занимават с монокултури, но това трябва да стане плавно. Ще направим срещи, за да намерим баланса между това, което ние търсим като резултат и интересите на земеделците.

„Смяната на властта няма да забави изплащането на земеделските субсидии”, увери министър Иванов. До края на годината ведомството има готовност да изплати над 600 милиона лева.

Министърът изтъкна още, че според споразумението основната задача на новото управление ще бъде българското производство - конкурентноспособно, на конкурентна цена с висока добавена стойност, за да може то да бъде представено масово както на българския, така и на европейския пазар. „Така че от основен износител на земеделски суровини, да се превърнем в основен производител на земеделска продукция”, подчерта Иванов.

По думите му предстоят и разговори с големите търговски вериги за продължаване на политиката на предлагане на повече българска стока, защото според него родното производство все още не е достатъчно добре представено в тях.

Иван Иванов припомни, че през следващите дни ще се формира вече окончателно политическият кабинет и благодари на досегашния екип, с който в момента продължава да работи. Коментира и заложеното в коалиционното споразумение преминаване на Българската агенция по храните и Агенцията по горите под шапката на Министерския съвет.

„Част от коалиционните партньори през годините са анализирали, че контролната дейност трябва да бъде извън Министерството на земеделието. Предстои през следващите месеци да се направи изключително сериозен анализ и да се изработи законодателната рамка”, обясни Иванов.

Министър на земеделието обърна внимание и на политиката в посока на нискоемисионното производство, като част от зеления преход. „И по двата плана (бел. ред. Стратегическия план и Плана за възстановяване) са предвидени средства за тях. Чрез ниско лихвени кредити българските производители също ще могат да реализират своите проекти”, обобщи той.

Проблемът с липсата на работна ръка пък ще бъде решаван от новото управление чрез стимулиране на образованието в земеделието. „Имаме амбициозната задача да направим така, че образованието свързано със земеделие да стане атрактивно и да се насочат отделни средства в не малък размер към млади земеделски производители. Имаме огромен потенциал в тази посока, имено липсата на работна ръка е причината голяма част от земеделските производители да се насочат към окрупняването на земи”, коментира още министър Иванов.