Утре в 11.00 ч. след заседанието на Министерски съвет финансовият министър Симеон Дянков е поканил животновъди от Консултативния съвет по животновъдство за да дискутират проблемите в сектора и най-вече данъчното облагане, срещу което целият сектор недоволства. Друга от темите ще е възстановяване на акциза за животновъдството, съобщиха за Фермер.БГ асоциации от бранша.

Поради тази причина животновъдите отложиха планираните за днес протести и затварянето на гранични пунктове. Ако след разговорите с ковчежник №1 фермерите са все още недоволни е възможно отново да инициират протестни дейстявия.

По време на дискусията на Фермер.БГ за кризата в животновъдството по време на АГРА в Пловдив, фермерите съобщиха, че имат няколко основни искания -  намаляване на облагаемия процент на тежкия данък, който ги посече през тази година, оземляване, възстановяване на акциз върху горивата, каквото е договорено и със зърнопроизводителите. Браншът иска и да отпадне санкционирането на животновъдите за стари периоди, когато имаше огромни застъпвания и се появи за първи път така наречения КОД 6. Според Асоциациите  в момента 10 000 стопани са потърпевши от това.

 


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!