Министърът на земеделието не пропусна удобния момент - на пресконференция в Министерски съвет пред премиера Бойко Борисов и пред еврокомисаря Дачиан Чолош да се похвали, как подчиненото му министерстрво постоянно е на крак и прави всичко възможно за фермерите. Срещу Многобройните камери, диктофони и светкавици Найденов каза следното:

 

"Следващата седмица ще бъдат платени 74 млн. лв. по схемата за глава животно за фермерите, ще бъдат преведени и 23 млн. лв. като специфична подкрепа за сектор мляко или общо животновъдите ще получат 97 млн. лв. В началото на следващата година пък, 300 млн. лв. ще бъдат платени на зърнопроизводителите". Найденов обяви още, че според последните данни на статистиката аграрният сектор е генерирал 3 % ръст за последното тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година.

В контекста на срещата министърът коментира още, че  са направени предложения към ЕК, които премиерът ще формулира на Европейския съвет на ръководителите на държавите членки.Ставало дума за достигането на тавана на директните плащания за българските фермери в началото на 2014 г., от което България би получила около 500 млн. лв. (226 млн. евро.).

Прескоференцията се оказа подходящ момент обществеността да научи още една добра новина - Мирослав Найденов каза, че с десет дни по-рано от крайния срок (31 януари 2011 г.) ще приключи обновяването на ортофото картата на земеделските площи у нас, което е условие за превеждането на директните плащания от ЕС за България.