По време на парламентарния контрол депутатът от ПГ на Коалиция за България Петър Курумбашев критикува министъра на храните Мирослав Найденов заради кадровата политика, която водил в МЗХ. Според него, на отговорни постове в земеделието са наслагани икономисти и бизнес специалисти, вместо агрономи и други хора с тесни земеделски специалности.

Курумбашев посочи, че за изпълнителен директор на Изпълнителна дирекция по семезнание е назначен химик. „Той няма никаква представа от агрономия”, заяви Курумбашев. Той даде за пример и директора на Дирекция „Животновъдство”, който е завършил търговия и че единственият специалист зоолог в тази дирекция е в пенсионна възраст.

Според Найденов, специалистите притежават необходимия образователен ценз и професионален опит. Мнозина от тях са се обучавали и допълнително за повишаване на ценза си.

„При тези назначения на икономисти мисля, че може би икономическият министър Трайков може да се наложи да назначава растениевъди и животновъди. Не се ли създава впечатление, че в МЗХ летят калинки?”, запита Курумбашев.„Не знам дали летят калинки, но летят много пари. В общата селскостопанска политика ежегодно влизат 44 % от общия процент на ЕС. По земеделските фондове влизат най-много средства – 3,2 млрд. влизат само по ОП „Развитие на селските райони”, това са почти половината от европейските средства, постъпващи в държавата”, коментира министър Найденов.

Според него, тези средства трябва да се управляват от икономисти. „Не виждам нищо лошо в животновъдството, където става въпрос за преструктуриране на средства, да има назначение на икономист”, добави той.