„Голяма част от клаузите, заложени в Споразумението със животновъдите, са изпълнени. Има трудности, свързани с опростяването на средствата от 2008 до 2010 г. - тези средства няма как да бъдат опростени. Търсим различни форми и начини за разрешаването на проблема, изпратили сме питане и до Брюксел и се надяваме да има възможност тези средства да отпаднат от задълженията на животновъдите“, коментира министър Димитър Греков.

 

Той допълни, че има още ангажименти по Споразумението, изпълнението на които предстои. По отношение на отдаването на пасища и ливади на реални животновъди, министър Греков коментира, че МЗХ прави необходимото пасищата да се ползват от фермери с животни.

 

„Имаме известен успех, но той към момента не е пълен. Ние можем да излезем само с препоръчително писмо към общините, но в повечето случаи установяваме, че общините не се съобразяват с нашите препоръки. Има пасища, дадени на животновъди, за 1.20 лв./дка. Но наистина има и случаи, в които общините отдават пасища на хора, които нямат животни“, коментира министър Греков.

 

Той припомни, че е издал заповед, с която се разпорежда отдаването на пасища единствено на реални животновъди. Греков обеща стриктен контрол в рамките на правомощията на МЗХ, а именно – при получаването на средства от ДФЗ. Министърът беше категоричен, че хора, очертали пасища и мери, които не отглеждат животни, няма да получават субсидии.

 

Греков изрази удовлетвореност, че благодарение на направеното през последната година, много от въдствата в България имат ръст. В същото време, обаче, няма механизъм, по който да бъдат санкционирани хора с вече подписани договори. По думите на Греков трябва да има актуално законодателство, което да не позволява отдаването на пасища на хора, които не отглеждат животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!